Zašto se žene plaše da traže epiduralnu anesteziju?

0

Doktorka Felisiti Plat, predsednica Asocijacije akušerskih anesteziologa, izjavila je da je krajnje vreme da se progovori o bolu tokom porođaja, kao i o njegovom otklanjanju.

epidural

Žene ne bi trebalo da se stide da traže epidural tokom porođaja. Od doktora se očekuje da razbiju mit i dokažu da je za neke majke to najbolji i jedini način zdravog porođaja.

“Često mi traže da razgovaram, ili da obezbedim epiduralnu analgeziju ženama koje ne samo da osećaju jak bol tokom porođaja, već i sa ženama koje osećaju da su razočarale ako zatraže ili moraju da prime epidural. To je osećanje koje se često pretvara u sramotu“, navodi doktorka.

Na sastanku Plemićkog društva medicinara, objašnjeno je kako bol povećava količinu napora koje telo mora da načini, povrh sveg napora od samog porođaja, potencijalno povećavajući nivo hormona stresa u telu.

Dok ovo ne bi trebalo da ima dugoročne posledice za zdrave žene sa zdravim bebama, može biti opasno po žene sa određenim medicinskim problemima, ili ako je nerođeno dete ranjivo.

Istraživanje doktora na Univerzitetu u Pitsburškom medicinskom centru u SAD navodi da je jačina bola koji žene trpe tokom porođaja glavni uzročnik posporođajne depresije.

Ipak, žene se i dalje bore sa komentarima da “nisu prave žene“ i da “nisu stvarno rodile“ ako nisu osetile bol.

Naime, žena koja se porodila prirodnim putem, bez ikakve anestezije, smatra se “jačom, moćnijom ženom“ od onih koje su primile epidural ili se porodile carskim rezom.

Poznate ličnosti su takođe često kritikovane zato što se odlučuju na epidural i carski rez.

Izvor: Daily Mail

PROČITAJTE I OVO O EPIDURALU 

 

Komentara
Loading...