Zašto su zagrljaji i poljupci toliko važni za razvoj deteta?

0

Važna poruka svim roditeljima: obasipajte svoju decu poljupcima i zagrljajima, a njihov ukupan razvoj će vam biti zahvalan na tome.

Većina roditelja prirodno želi da grli i ljubi svoje mališane, što je jako pozitivno. Ali, osim toga što je to lep osećaj, postoje i naučne činjenice koje idu u prilog poljupcima i zagrljajima kada je razvoj dece u pitanju. Zapravo, prema rečima stručnjaka što roditelji više grle i ljube svoju decu to će ona biti emocionalno, kognitivno i fizički razvijenija.

S druge strane kada su deca lišena naklonosti, ona su anksiozna, agresivna i neprijateljski raspoložena prema svima oko sebe. Međutim, to se ne završava u periodu kada su mala, jer se takvi oblici ponašanja prenose i na adolescenciju i odraslo doba. Mnogo su manje šanse da će dete koje je dobijalo naklonost od roditelja patiti od depresije i sličnih stanja, od onog koje je bilo zanemareno.

Načini na koje poljupci i zagrljaju pomažu u razvoju dece

Iako je dobar osećaj davati i primati zagrljaje i poljupce, u priči sa malom decom radi se o neophodnosti, a ne o tome što je nešto samo prijatno. Dakle, deci su ovi načini iskazivanja naklonosti zaista neophodni jer:

  • čine njihov mozak jači
  • čine njihovo telo jačim i pospešuju njegov rast
  • održavaju telo zdravim i pomažu u borbi protiv bolesti
  • pomažu u otklanjanju stresa
  • čine mališane optimističnim
  • podižu im samopouzdanje

Grljenjem i ljubljenjem deteta dolazi do oslobađanja esencijalnih hormona za razvoj

Prilikom primanja poljubaca i zagrljaja, u telu deteta se oslobađa hormon oksitocin. On dovodi do toga da se dete oseća srećno i zadovoljno, zbog čega nije čudno da zagrljaji i poljupci pomažu kada je neko tužan, uplašen ili uznemiren. Postoji mnogo velikih emocija sa kojima deca ne znaju kako da se nose jer ne poznaju reči kojima bi ih objasnila. Kada ih preplave ove emocije, jedan jednostavan zagrljaj može da ublaži stres kroz koji deca prolaze. Vremenom to deci daje priliku da sama shvate kako da se nose sa svim tim velikim emocijama na zdrav način.

Dnevno nam je potrebno najmanje osam zagrljaja, a sa 12 možemo napredovati u karijeri, tvrde naučnici.

Prvi je poznat kao hormon sreće, koji se najviše luči tokom porođaja i dojenja, a posle zagrljaja njegova koncentracija raste, dok hormon stresa kortizol opada. Ako se nađemo u naručju osobe koju volimo desetak minuta, posle toga ćemo manje osećati umor, raspoloženje će biti bolje, a napetost će proći.

Takođe, visok krvni pritisak opada, što je blagotvorno za srce. Zagrljaj jača imunitet i ublažava bol, pokazalo je istraživanje na čak 60.000 ispitanika. Hormon ljubavi podstiče društveno povezivanje i pozitivne emocije, zbližava majke s decom na porođaju i stimulira lučenje mleka. Osim toga, ovaj hormon podmlađuje i jača mišiće. Najveće promene u nivou oksitocina nastaju posle zagrljaja zaljubljenih, mada i naručje prijatelja ima gotovo isti efekt.

Zagrljaju stvaraju srećniju decu

Psihološki učinak zagrljaja je neverovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod dece, nego im pomaže i da budu optimističniji i bolje raspoloženi. Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana sa prevazilaženjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje veština i optimizam.

Deca koju redovno grle roditelji osećaju se srećnije i voljenije od onih mališana kojima su zagrljaju uskraćeni.

 Deca se uče empatiji

Zagrljaj pomaže roditeljima i detetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razmenjuju osećanja. Ova razmena energije detetu pokazuje vrednost empatije. Na taj način deca uče da razumeju kako se drugi osećaju. Zagrljaj je i dobra lekcija kojom ćete detetu pokazati šta znači saosećati sa ljudima i voleti ih.

Stvara sposobniju decu

Deci su za razvoj potrebni različiti senzorni nadražaji.. Ključan je fizički dodir i kontakt sa kožom. Dr Set Polak i njegove kolege psiholozi na centru Veismen na Univerzitetu Viskonsin‐Madison napravili su istraživanja u kojma su porediliusvohenu decu iz domova za nezbrinute mališane sa decom koja su odrastala u stabilnim prodicama.

U prvoj grupi motorika kod dece je zaostajala, pa su zbog nedostak taktilne interakcije, kao i sporiji kognitivni razvoj. U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije tokom 10 dana kod dece iz domova za nezbrinutu decu pomoglo u razvoju potencijala i sazrevanju navika pa mališani postali aktivniji.

Stvara snažne veze s roditeljima

Zagrljaj podstiče poverenje koje je neophodno za stvaranje kvalitetne veze s roditeljima, ali i drugim ljudima. Oksitocin smanjuje strah i podstiče poverenje prema drugima. Deca se osjećaju sigurno, prihvaćeno i zaštićeno, a uz sve to se stvara snažnija veza s roditeljima.

Foto pexels
Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online