ZAŠTO TOLIKO OSUDJUJEMO BEBI FORMULU ?

Naš super svet je uspeo od obične hrane za bebe da stvori negativno sliku jer danas je sisa sve

Volela bih da sam mogla da dobijem zvezdicu počasnog kluba mama koje su dojile sve do prvog rođendana, volela bih da je i meni dojenje bilo lako i slatko. Ali nije

- Oglasi -

Za onu najslavniju omraženu F reč znate svi. Naravno da znate. Pa živimo u globalnom selu, no jeste li svesni da je još jedna reč na F postala gotovo jednako omražena, a da zapravo nikoga ne vređa. Po svom je značenju jako daleko od prve F reči, ali njoj se tiho odaju priznanja i jako glasno je osuđuju – a ta reč je Formula. Formula kao bebina hrana.

Eto tako je naš super svet uspeo od obične hrane za bebe da stvori negativnu sliku jer danas je sisa sve. Danas se samo dojenje smatra pravom hranom, samo žena koja se potrudi da doji svoje dete je prava mama, pa bismo onda isto tako mogli da kažemo da je jedino beba koja je dojena zapravo prava beba. Eto, rekli smo to. Na to nas danas navodi ta nova F reč. I zato ću vam ispričati svoje iskustvo, napisala je jedna mama, nešto što sam primetila sama, nešto su mi nametnuli iz moje bliske okoline.

„Svoje prvo dete dojila sam punih sedam meseci. Iskreno bih volela da kažem da je to bio period čistog užitka, ali lagala bih kao pas. Iskrenije bi bilo reći da sam pevala na sav glas Aleluja gotovo je!, jer mi smo oboje toliko patili. On je navlačio, plakao, često uspevao, ali jako često neuspevao da povuče dovoljno. Mene je bolelo, sva sam bila koncentrisana samo na to mleko i njegovo dobijanje na kilaži.

Volela bih da sam mogla da dobijem zvezdicu počasnog kluba mama koje su dojile sve do prvog rođendana, volela bih da je i meni dojenje bilo lako i slatko. Ali nije. I jedva sam dočekala dan oslobođenja kada sam mu prvi put napravila flašicu formule. Taj sam se dan osetila slobodnom, ali osećaj sreće kvario je onaj loš osećaj odustajanja. Osećaj koji bih sama sa sobom još i potisnula da nije bilo te revnosne okoline koja me nadglašavala.

Kada je na putu bila moja druga beba, svečano sam sebi obećala da ću da pokušam, ali za razliku od prvog puta, taj izbor će biti samo moj. Ne izbor mojih prijateljica, poznanica, nepoznatih i poznatih mama – već moj izbor. Svi mi naravno imamo izbor, samo što se nečijem izboru kliče, a nečijem odmahuje glavom. Pa vi onda meni recite da je to fer. Recite mi da ne postoji fama oko formule, da ne postoje stigme koje osećaju mame koje ne doje.

U jednom delu sveta mame su vođene lošim reklamama, u razvijenijem delu sveta mame se vođene naučnim otkrićima. U doba naših mama dojenje nije bilo in pa su klicali ženama koje su prestale da doje tek koji mesec nakon poroda. A danas – uf – danas je ta F reč toliko omražena da čak i radnice u prodavnici cokću jezikom dok naplaćuju jednu običnu kutiju obične hrane za bebe.

Sramota!

I onda kažu, svaka mama ima izbor.

Ima – kako da ne. Ima izbor da stane na kraj svim komentarima, da digne glavu – hrani i odgaja svoje dete kako zna i ume, u praksi „činim ono što je najbolje i za mene i za moju bebu“, ali taj stav mora biti toliko čvrst da se ne poljulja pred još jednim pogledom ispod oka i razočarenjem kada spomenete tu omraženu F reč.

A najgore od svega što mnogim „samo-dojenje-je-hrana“ mamama ne možete nikakvim argumentom pobiti njihovo mišljenje jer „valjda one znaju najbolje“. I onda vam ne preostaje ništa drugo nego ih u lice pitate „Ja ne valjam?; Ja nisam prava mama? Moje dete nije zdravo dete? Mi smo – šta?; Ahaaa – daaa – mi smo formula!““

E pa drage prave mame smem li da vam postavim dva jednostavna pitanja?

1. Koje je od ovo dvoje dece dojeno, a koje je odraslo na formuli?

slika

Ne znate? Ne znam ni ja. A ne zna ni njihov IQ, ni krvni testovi, ni njihova mogućnost igranja, neće znati ni njihov trener ni učitelj niti budući partner. Jer realno, nema razlike.

2. Koja od ove dve devojke je dojena, a koja ne?

slika-1

 

Ne znate? E pa ja znam! Nijedna! To smo moja mlađa sestra i ja koje u životu nismo popile ni kap majčinog mleka, ali eto, narasle smo, srećne smo, žive i zdrave.

„Želim samo da kažem da je sve što namenite svojim bebama najbolje. Ako nemate mleka, nemojte da vas okolina dotuče. Ako vam ne ide dojenje – ne dajte da vam drugi sude. Ako dojite dugo, slobodno dojite, ko vam to može zabraniti, ali nemojte misliti da ste zbog toga bolja mama od mene. Niti je vaša beba bolja od moje. Nije sigurno ni zdravija, jer kako je moguće biti zdravije od super zdravog deteta?

Majčino mleko je zakon, verujte mi na reč, ali kako je moguće da je njegova jedina zamena – Formula – tako omražena. Tako sramotna.“

Izvor: Index.hr

PROČITAJTE I OVO 

 

Komentara
Loading...