Zašto treba izbegavati carski rez?

0

Mnoge žene se odlučuju za carski rez, a glavni razlozi za ovu odluku su strah od porođaja, od cepanja prilikom porođaja i mišljenje da je i za bebu bolje da se rodi na ovaj način, nego da prolazi kroz porođajni kanal.

Zbog korišćenja anestezije i drugih lekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak nakon carskog reza je duži u poređenju sa prirodnim porođajem. Pored toga ovim načinom porođaja mogu nastati i mnoge druge postporođajne komplikacije.

Pojava bolova (zbog rane, ali i zbog kontrakcija materice) je češća nakon porođaja carskim rezom i bolovi su većeg inteziteta nego što je to kod žena koje su imale vaginalni porođaj. Nakon buđenja iz totalne anestezije oseća se malaksalost, ošamućenost, mučnina, moguće je povraćanje, a tu je bol u predelu reza, jer je nekoliko slojeva tkiva sečeno i zašiveno. U mnogim slučajevima se žene posle porođaja carskim rezom žale na višak kilograma koji se koncentriše u području ispod reza. Isto tako, žale se na gubitak osećaja na području reza i oko njega.

Carski rez povećava šanse za infekcije

Za razliku od prirodnog porođaja, carski rez povećava šanse za infekcije i spoljnih i unutrašnjih rezova. U nekim slučajevima može da se pojavi jaka infekcija koja zahteva dodatne operativne zahvate i jake doze antibiotika. Jedna od najmanje opasnih posledica carskog reza je anemija, koja se može korigovati preparatima gvožđa ili transfuzijom, što je rizično bez obzira na sve provere. Zatim ponekad se javlja sepsa, posporođajna depresija, a česte su i pojave povrede bešike.

Može da dođe i do problema sa disanjem, okretanjem u krevetu i silaskom ako je krevet visok što dodatno otežava postavljen kateter ili dren. To sve često doprinosi da se osećate loše uprkos činjenici da ste rodili dete. Kada bi se u porodilištima sprovodila fizikalna terapija bilo bi vam daleko lakše i mnoge postporođajne komplikacije bile bi izbegnute. Zato je važno da znate šta treba sprečiti i na koji način.

- Oglasi -

Po završenom porođaju važna je prevencija da ne bi došlo do poremećaja cirkulacije, pojave plućne embolije, postporođajne pneumonije. Ovo su moguće postoperativne komplikacije zbog neophodnog ležanja. Zato odmah po završenom porođaju, takozvanog nultog dana, treba započeti sa vežbama za poboljšanje cirkulacije koje se izvode u ležećem položaju u krevetu.

Porođaj carskim rezom negativno utiče i na bebu

Po mišljenju stručnjaka porođaj carskim rezom nema nikakve prednosti u odnosu na klasični, ne predstavlja nimalo manju traumu ni za bebu ni za majku, a statistika pokazuje da je za bebu mnogo bolje da se prirodnim putem rodi. U poređenju s bebama koje su rođene prirodnim putem, bebe rođene hirurškim zahvatom, zbog lekova koji se koriste za vreme operacije, nisu u potpunosti aktivne odmah posle porođaja. Takođe, dojenje ovako rođenih beba zahteva više napora od dojenja beba rođenih prirodnim putem.

Što se tiče bebe njen prvi udah je neretko otežan kod carskog reza. Buduće majke treba da znaju I da kod ove vrste porođaja mleko nadolazi od 24 do 36 sati posle porođaja, pa se mora koristiti veštačko mleko. Još jedna bitna informacija za buduće majke je da anestetici ne bi došli u dodir sa bebom prilikom operacije, neophdno je da dete napusti metericu tri do devet minuta od početka zahvata.

stetoskop.info

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

PROČITAJTE I OVO

- Advertisement -

Komentara
Loading...