Zašto, uopšte, postoje cucle? (DUDE)

0

Majke koje doje ne treba bebama da daju cuclu – do skoro je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija sprovedenih u 12 zemalja ustanovili da korišćenje cucle uopšte ne umanjuje uspešnost dojenja. Oni preporučuju da se bebama cucla da tek u uzrastu od tri do četiri nedelje, kada već sisaju sa lakoćom.

Zašto, uopšte, postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. „Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac
Ne preporučuje se sisanje palca jer može da dodje do deformacije vilice .
Ukoliko detetu date cuclu pred spavanje, ona može da smanji rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Deca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja.
Ne treba detetu dati cuclu čim počne da plače !
Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne treba ih zamjenjivati drugima ukoliko dete ima više njih. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe. Da biste ih odvikli od cucle isto tako ne pokušavajte da stavljate gorke ukuse na nju,jedino u krajnjem slučaju . Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dve godine.

Evo sedam saveta koji olakšavaju odvikavanje od cucle

1. Postepeno odvikavanje-budite strpljivi jer će i cucla-fazi jednoga dana doći kraj! Ne obazirite se na ostalu decu koja su se od ovih „bebećih rekvizita“ već odavno odvojila, pošto će i vaš mališan to sam uraditi, samo mu dajte dovoljno vremena.U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u kući, zatim samo dok je u svojoj sobici  i na kraju samo pred spavanje. Polako će i samo na kraju prihvatiti da mu cucla nije potrebna

2.Knjige- po meni odličan metod ako dete voli da gleda knjigice. Nadjite baš takvu u kojoj je u slikama pokazano da cucla nije potrebna . Kroz priču i imitaciju privućićete detetu pažnju.

3.Objašnjavanje-Objasnite mališanu zašto je bolje da nema cuclu . Naprimer :mama bi te bolje razumela kad nebih pričao sa cuclom u ustima,zubići bi ti bili lepši ,ako stalno imaš cuclu u ustima svi zubići brzo ima da ti se pokvare .

- Oglasi -

4.Dobra vila – Ovo je jedna od metoda kaži te vašem mališanu da će doći dobra vila kad on bude spavao i odneti mu cuclu ,ali će mu zato doneti u zamenu jedan divan poklon .

5.Poklanjanje.Kažite vašem mališanu da bi bilo lepo da svoju cuclu pokloni (nekom rodjaku ,bati ,seki). Objasnite mu da mu nije potrebna i da je već velik .

6.Probušiti- Probušite cuclu iglom i pokažite je vašem mališanu . Kažite mu vidi kako je sad ružna iskidana .

7.Rastanak-Rastanak ko svaki uvek je težak ,ali pustite vašem mališanu da se rastane od cucle . Iskopajte na primer malu rupu u dvorištu i dopustite mališanu da je sam sputi u nju .

Bez obzira na to za koju ste se varijantu odvikavanja odlučili, mališan zaslužuje nagradu. Poklonite mu plišanu igračku, knjigu ili ga odvedite u zoološki vrt ili igraonicu. Obradujte svog malog heroja koji se odrekao cucle

Odvikivanje je jako teško ,ali upornost istrajanost i ljubav uvek čine da se cilj i ostvari .Budite strpljivi roditelji .Sve ima svoje vreme i to samo dete zna. Ovo je moj lično savet jer i ja sam majka dvoje dece ,i nikad ih nisam prisiljavala na nešto .

Foto foto: Shutterstock

- Advertisement -

Komentara
Loading...