Sve što treba da znate ! Zauške!

0

Zauške su akutna infektivna bolest , uzrokovana virusom koja zahvata zaušne pljuvačne žlezde, kao i one ispod i ispred ušiju. Kod odraslih osoba bolest može napasti i ostale organe-jajnike, testise, pankreas, mozak, srce i zglobove. Iako se javljaju između pete i desete godine života, od zaušaka mogu oboleti pripadnici starosnih grupa, a sama bolest se često pojavljuje u zimskim periodima i nešto u proleće. Kako koga zahvati!

Simtomi

Bolest se javlja postepeno-u početku je karakterišu postepena telesna temperatura, dabi se posle dan-dvba javio bola pri žvakanju u predelu zaušne žlezde i okolno tkivo, a može da se proširi sve do vrata i ključne kosti. Trećeg dana otok dostiže maksimalnu veličinu i simptomi počinju da jenjavaju. Nakon dva-tri dana znakovi bolesti pojavljuju se na drugoj zaušnoj žlezdi, a temperatura ponekad naraste i do 40C , a sve to kad prođe…pet dana temperatura i otok se povlače i bolest nestaje.

Kako se prenosi infekcija?

Perod inkubacije može da traje od 12 do 20 dana, a nekada i duže a bolesnik je sve to vreme prenosnik infekcije. Zauške se prenose kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom, ali i korišćenjem iste čaše, pribora za jelo ili preko neopranih ruku.

Dijagnoza i lečenje

Budući da je reč o virusnoj upali, zaušci se ne leče antibioticima, već se terapija sastoji od ublažavanja simptoma, na oštećena mesta stavljaju se oblozi, I eventualno se uzimaju lekovi za snižavanje temperature, ali u slučaju komlikacija doktor će predložiti adekvatno lečenje. Bolest najčešće prolazi u roku od 15 dana, ali sa sobom ostavlja doživotni imunitet.

Ishrana

Za vreme bolesti treba uzimati što više svežeg voća i povrća, čajevi I ceđeni sokovi, a prednost treba dati kašastoj hrani, da bi se izbegao bol prilikom žvakanja. Kaše od prosa i integralnih žitarica sa dodatkom meda, mlevenih semenki i badema odličan su izbor jer su vrlo hranljive i zdrave. Neophodno je izbegavati limunadu I kisele dodatke, jer prilikom uzimanja kiselost povećava bol u grlu, a preporučuje se i smanjen unos mlečnih proizvoda.

- Oglasi -

Napomena Zaušci ostavljaju  ponekad komlikacije, pa evo šta može da nastane, nažalost!

  • Upala testisa
  • Upala pankreasa
  • Meningitis
  • Upala jajnika
  • Oštećenje sluha
  • Poremećaj srčanog rada

Oblozi, čajevi, mast…

Čaj od žalfije za ispiranje usta

Sa pola litr vruće vode popariti tri kašike lišća žalfije i ostaviti da prenoći. Ukutru procediti i dodati 30 do 50 kapi tinkture moravke. Ovom tečnošću ispirati grlo nekoliko puta dnevno.

Mast od nevena

Po sto grama nevena i nesoljene svinjske masti ili maslaca sipati u šerpicu i zagrevati dok se smesa ne istopi, a bilje ne padne na dno. Ostaviti da odstoji 24 sata, a zatim ugrejati i procediti. Sipati u staklenu teglicu i čuvati u frižideru. Mazati obolela mesta 2-3 puta dnevno.

Čaj od zove za snižavanje temperature

Litrom ključale vode preliti 10gr zovinog cveta, pa poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procediti. Piti po šolju na svaka dva do tri sata .

izvor:zdravljebilje

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...