Zbog čega i zašto je razvod nakon rođenja prvog deteta toliko čest?

0

Dolazak novog člana porodice stavlja na probu snagu i kvalitet dotadašnje veze, ali istovremeno ističe i individualne razlike u sposobnosti adaptacije na novonastale promene.

- Oglasi -

Francuzi imaju termin Baby clash koji definiše ovaj problem kao novonastalu krizu ili sukob u partnerskoj vezi izazvan rođenjem deteta. Odnosi se na nemogućnost parova da se izbore s promenama i da prebrode sve krize i izazove koje roditeljstvo nameće, ali istovremeno i nesposobnost da se prihvati činjenica da ta veza nije više identična kao pre rođenja deteta.

Paradoksalna je činjenica da dete ne učvršćuje i ne upotpunjuje jednu vezu, koja je do tada dobro funkcionisala, već postaje uzrok njenog raskida. Međutim, brojni su faktori koji dovode do toga. Roditelji se raduju rođenju deteta, imaju neke realne ili manje realne slike o tome kako će to izgledati, ali ne mogu nikada da znaju dovoljno dobro unapred kako će to zbilja izgledati. Briga o deci zahteva veliku posvećenost, disciplinu i samoodricanje. Nisu svi emotivno i fizički podjednako sposobni da se lako naviknu na totalno izmenjen i istumban dnevni ritam. Većina dnevnih aktivnosti i energije biva posvećeno detetu, a nedostatak sna i uskraćivanje nekih ranijih omiljenih aktivnosti, kao i nedovoljno vreme i energija da se posvete samoj vezi, dovodi do hroničnog umora, razdražljivosti, čestih svađa, prebacivanja krivice i očekivanja da se druga osoba više angažuje ili potrudi.

Ko više brine o detetu ?

Briga i odgovornost menjaju ljude. Nužno je navikavanje na nove obaveze, ali i na promene kod partnera. Neki partneri se menjaju do neprepoznatljivosti, a neki iritiraju zbog nesposobnosti i nespremnosti da bilo šta promene i da se prilagode novonastalim promenama. Do sukoba i svađa dolazi i zbog toga što se stavovi u vezi s podizanjem dece ne podudaraju ili zato što se roditelji međusobno bore za prevlast kada je u pitanju neka bitna odluka u vezi sa odgojem deteta – da li izabrati privatni ili državni vrtić, da li pustiti dete nekada da plače, da li platiti profesionalnu dadilju kada se majka vrati na posao ili angažovati besplatni servis baka i deka, samo su neke od mnogobrojnih dilema.

Česta potreba da roditelji malo odmore u dnevnoj rutini hranjenja, kupanja i uspavljivanja deteta dovodi do toga da se potraži pomoć slobodnih članova šire porodice. Ako je par pre rođenja deteta navikao da prostor ne deli sa drugima, ako već dugo ne žive s roditeljima, braćom i sestrama, novi privremeni članovi takođe mogu da doprinesu sukobu i nezadovoljstvu u vezi. Do pogoršanja veze će doći posebno ako se pomoć koju dobijaju od članova šire porodice pretvori u preterano uplitanje u njihov život, ali i u donošenje odluka u vezi s vaspitanjem deteta.

Bake mogu da pomognu ali …

Fizički i psihički preterano iscrpljeni novonastali roditelji nemaju dovoljno energije da se posvete sebi i svojoj vezi. Nekada to dovodi do preteranih svađa i sukoba, a nekada do postepenog udaljavanja i izbegavanja partnera. Neretko kompletno izostaju seksualni odnosi što dodatno pogoršava kvalitet veze. Postoje neka istraživanja o depresiji koja nastaje kod roditelja nakon rođenja deteta. Naravno, češća je kod žena i zbog hormonalnih promena nakon trudnoće i porođaja, poznata je postporođajna depresija, ali se depresija javlja i kod muškaraca u manjem procentu.

Terapeuti za partnerske odnose preporučuju da parovi razgovaraju o eventualnim problemima i pre rođenja deteta, kako bi ih predupredili i malo spremnije se suočili sa njima, ali isto tako i da se ne ustručavaju da zatraže stručnu pomoć zbog problema u vezi.

izvor.citymagazine

- Advertisement -

Komentara
Loading...