Zbog čega je važno da se deca sama oblače?

Da li se vaš mališan sam oblači? Ako želite da dete bude samostalno, morate da ga pustite da se “kali” na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje.

- Oglasi -

Da bi vaše dete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenje, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustite deci da se sama snađu i pronađu rešenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

“Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica”, tvrdi dr Karen Raskin, porodični terapeut. “Deca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade ličnost i samopouzdanje.”

Raskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmića, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je veoma važna. Zato ona savetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će da obuku, ali i da im dopuste da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to da bude uvek, ali svaki drugi dan je poželjno.

Foto freepik
Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)