Zbog čega na treba uživati u slatkišima tokom PMS-a?

Koliko god žudeli za čokoladicama neposredno pre početka menstrualnog ciklusa, pokušajte da se suzdržite jer konzumiranje šećera u tim danima može naneti značajnu štetu zdravlju – i to ne samo zbog mogućeg gojenja!

slatkisi

Nekoliko dana pre menstrualnog krvarenja, veliki broj žena uživa u bombonama, čokoladama, kolačica i drugim poslasticama, što nije loš izbor samo zbog eventualnog povećanja telesne mase. Naime, stručnjaci su ustanovili da konzumacija slatkiša u PMS-u izaziva ranije starenje i oštećenja kože.

Dermatolozi koji su najstručniji u oblasti borbe protiv starenja verovali su da su najveći neprijatleji kože sunčanje i pušenje, ali je nedavno utvrđeno da su najveći okidači za oštećenje kože destruktivni molekuli iz grupe AGEs – proteini ili lipidi koji su izloženi glikaciji.

Menstrualni ciklus 3D animacija (VIDEO) (POGLEDAJTE)

Ovi oštećeni molekuli čine ćelije krućim, manje felksibilnim i podložnijim oštećenju i preranom starenju“, rekao je za Hafington Post dr Danijel Sister, koji je među prvima ukazao na promene u ćelijama koje nastaju nakon konzumacije šećera. „Ovom oštećenju su naročito podložni kolagen i elastin, a taj efekat počinje oko 35. godine i brzo se povećava.“

Do pojačane potrebe za slatkišima pred menstruaciju dolazi zbog hormonskih promena kojima je telo žene izloženo u ovim danima, usled čega dolazi do poremećenih vrednosti insulina.

Ovako se menstruacija menja kroz život (PROČITAJTE)

 „Unosom slatkiša se, zapravo, samo povećava neravnoteža insulina, zbog čega se stvara začarani krug“, nastavlja dr Sister.

Šta, dakle, činiti ne bi li smo zadovoljili svoje potrebe za slatkišima bez unosa šećera?

Nutricionista Kejt Lajnveb preporučuje hranu bogatu magnezijumom i gvožđem, pre svega brokoli i seme susama.

izvor:tanjug

 

Komentara
Loading...