Zbog straha od osuda okoline većina roditelji ovo prećuti ili slaže

0

Nedavno istraživanje otkrilo je neverovatnu činjenicu: čak 46 odsto mama laže da spava s bebom! U anketi veb stranice „Nežno roditeljstvo“ koja je obuhvatila 600 roditelja, neverovatnih 46 odsto roditelja nije priznalo da deli sa bebom krevet sa svojim pedijatrom, patronažnom sestrom, posetiocima, pa čak i porodicom iz straha od osude.

Bezbedan san je najvažnije Istraživanje koje je naručila Sarah Ockvell-Smith za svoju novu knjigu „Zašto je san vaše bebe bitan“ u kojoj tvrdi da je bolje dopustiti bebi da spava s roditeljima nego da je stavlja u krevetić ako se to radi na siguran način. Važno je reći da većina zdravstvenih stručnjaka savetuje bebu da spava u istoj sobi sa roditeljima, ali ne u istom krevetu. Takođe je preporuka Američkog udruženja pedijatara za SIDS, sindrom iznenadne smrti novorođenčadi ili smrt kolevke. Sarah Ockvell-Smith naglašava da bi roditelji trebali biti upoznati sa pravilima sigurnog spavanja ako žele da spavaju sa svojom bebom u krevetu.

Pazite da u snu ne povredite bebu „Kada se beba rodi, još je vrlo blisko povezana s mamom. Često se mora stavljati na grudi pa je praktično bebu stavljati blizu majčinog kreveta, ili u kinderbet ili kolevku. S obzirom na to da beba i tokom dana i tokom noći često jede, ponekad ju je praktičnije staviti uz sebe pa mama može uzeti bebu u naručje kada zaplače i pomaziti je ili podojiti“, kaže pedijatar Giovana Armano. Upozorava kako kod zajedničkog spavanja svakako treba paziti da se mama u snu nezgodno ne okrene i povredi bebu.

Pravila za sigurno zajedničko spavanje:

- Oglasi -

  • vodite računa da kreveti za odrasle sa njihovim dizajnom za dojenčad ne mogu garantovati bezbednost
  • osobe pod uticajem sedativa i drugih droga, droga ili alkohola, kao i onih koje je vrlo teško probuditi, ne bi trebalo da spavaju sa bebom
  • ako majka ima izuzetno dugu kosu, treba je vezati kako se ne bi zaplela oko vrata bebe (što se zaista događa)
  • dete mlađe od jedne godine ne bi trebalo da spava sa drugom decom – braćom i sestrama, već uvek sa osoba koja može da preuzme odgovornost za svoje prisustvo u krevetu kada spavaju zajedno u istom krevetu, oba partnera bi se trebala osećati prijatno zbog te odluke.
  • Svako ko spava u krevetu sa dojenčetom treba da se oseća podjednako odgovornim za bebu i da bude svestan da je tu.
  • Bilo bi idealno da se oba roditelja vide kao primarni negovatelji, a sve su to saveti dr sc. James McKenne, direktor laboratorije za proučavanje sna majki i dece na američkom univerzitetu Notre Dame

BEBE Spavaju duže i bolje napreduju u blizini majke.

Spavanje zajedno (u istom ili u odvojenim krevetima u istoj sobi) podstiče pozitivne kliničke promene, uključujući duže vreme spavanja i čini se da čini bebe srećnim. Drugim rečima, ako se ne vežba na opasan način, spavanje sa majkom je dobro za bebu.

James McKenna veruje da je glavni razlog što je ovaj fenomen tako čest da je upravo takav kakav treba da bude.

Foto freepik
Autor/Izvor 24sata.hr

- Advertisement -

Komentara
Loading...