Zbogom crtaći!

0

Zbogom crtaći!

- Oglasi -

zbogom crtaći
Lepo nam je bilo družiti se sa vama neko vreme ali sada moramo da vas napustimo. Ne,ne! Vi ste svi jako fini crtani filmovi,sa lepim porukama,finim likovima,često duhoviti…pazila sam ja šta puštam svom detetu da gleda! Ipak,ovo je zbogom na duže vreme…

U zadnje vreme sam primećivala odredjeno ponašanje kod sina koje nije bilo uobičajeno za njega. Jednostavno postao je nezainteresovan za sve sto se oko njega dešava. Kada ga zovemo retko se odazivao,igračke ga nisu zanimale vež je samo isao od jedne do druge,paznju mu nije ništa moglo zadržati osim boravka napolju,to je jedino voleo. Čak je postao nervozniji. Uplašila sam se i bogami i uspaničila! Zašto je takav,šta mu je??? Zašto se tako ponaša? Par dana smo muž i ja tako mozgali šta bi to moglo biti i zašto je takav,brinuli smo a opet ubedjivali sebe da je to sigurno neka faza.
Onda nam je sinulo. Šta je to što on radi kada ga mi zovemo a on nas ne konstatuje? Gleda crtani. Šta je to što on radi a mi mu ponudimo igračke? Gleda crtani. Šta je prvo što uradimo kad ustane nervozan? Pustimo mu crtani. I eto uzroka! Nije nedostatak crtanog uzrok nervoze već njegova prisutnost. Kad je najveseliji? Kad je napolju i NE GLEDA crtani. Realno,nije ga on ni gledao po ceo dan ali je očigledno gledao i više nego što mu je potrebno. A na kraju krajeva na njegovom uzrastu je verovatnije da mu crtaći nisu trebali uopšte! I rešili smo-od sutra nema crtaća ni minut! Sklonićemo kompjuter ( srećom pa je navikao na kompjuteru da gleda jer je njega lakše skloniti,tv ga nikad nije zanimao), što više vremena ćemo se igrati s njim da zaboravi na crtaće i gledaćemo promenu.
Od tada je prošlo mesec i po dana i on je drugo dete! Prvi dan mu je verovatno bilo čudno a posle je već išlo nabolje. Kompjuter smo sakrili i malo po malo on je na crtaće zaboravio. Postao je veseliji, smireniji, njegova igra sa igračkama sada je drugačija,smislenija i duža. Gleda nas pravo u oči,odmah se odazove, nalog posluša iz prve. Pokazuje otvoreno zanimanje za sve oko sebe,za nas,za vršnjake, više se mazi,zove nas u igru…jednostavno sada je dete kakvo i treba da bude-razdragano,radoznalo i aktivno!
Ja još uvek ne mogu da verujem da nisam ranije uvidela štetnost crtanih filmova na ranom uzrastu ali nikad nije kasno. Mislim da smo na vreme reagovali. Ne kažem da ih neće gledati kad bude imao 4,5 godina. Hoće ali i tada vrlo ograničeno. Sada kada se najviše razvija mu ne trebaju. Sve što njemu sada treba smo mi,sestra,vršnjaci,boravak napolju,pokret i igra!
Ovo je naše iskustvo i nadam se da će još nekome pomoći ako primećuje slično ponašanje kod svog deteta. Mi smo se na vreme trgli i sada uživamo! :)))
izvor MajkaSaBalkana

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...