Zdrav razvoj vaše bebe! Kako da komunicirate sa svojom bebom (VIDEO)

0

Za zdrav razvoj vaše bebe, neophodna je vaša i verbalna i neverbalna komunikacija.

 

 

Ipak, ono osnovno što morate da poručite na oba ova načina, jeste upravo ono što najjače i osećate: čista ljubav.

Pre nego što se beba rodi, vi sa njom ostvarujete kontakt i kada joj pevušite, i kada mazite svoj stomak, ili kada o njoj razmišljate.

Ponekad je ta komunikacija svesna, ponekad nesvesna, ponekad opterećena brigama i svakodnevnim stresovima… ali, kakva god da je, ona postoji i značajno utiče na razvoj bebe

Ne zaboravite da takozvana mamina pesma ili zvuk maminog srca – koji je slušalo još u vašem stomaku, dete na izvestan način prati kroz život zauvek.

 Prenatalna komunikacija

Tokom trudnoće, vremenom ćete steći utisak da vam beba odgovara kada „razgovarate“ sa njom preko stomaka.

Naime, primećeno je da se osim fiziološki izazvanog ritanja, bebe više kreću ili pomeraju kada slušaju muziku koja im se dopada (opuštaju se i protežu), ili upravo suprotno – kada im se muzika izrazito ne dopada (ritanje trzajućim pokretima ili grčenje). Kakav je uticaj ove stimulacije na bebu?

Neurolog M. Dajamond sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) tvrdi da se ćelije mozga fetusa povećavaju ako se plod stimuliše, baš kao što mogu da se smanje ako mu se uskrati hrana ili ako je izložen uticaju alkohola.

Odnosno, zvuk, ritam i ostali oblici stimulacije bebe u stomaku doslovno oblikuju mozak, za razliku od dosadašnjeg stava da se „samo“ utiskuju u njega.

Takođe, upravo se u ovom najranijem periodu stvaraju potencijali za razvijanje poverenja, ljubavi, intimnosti, pa je utoliko važnije da  komunikaciju sa svojom bebom započnete što je moguće ranije.

Kada se beba rodi, u početku će vas posmatrati bez jasne reakcije na vaše reči, biće bez grimasa ili osmeha.

Uprkos tome, važno je da nastavite da joj se obraćate, jer će ona uskoro početi da prepoznaje vaš glas, da se osmehuje, a kasnije i da vam gugutanjem odgovara.

Neverbalna komunikacija

U prvih godinu dana, razvoj govora se tek pomalja kod bebe, pa vi sa njom istovremeno komunicirate i verbalno i neverbalno. Svaki put kada je mazite, grlite, ljuljuškate, ili je utešite kada plače – vi komunicirate.

Masaža

Mnoge mame praktikuju masažu bebe, i to koriste kao opuštajući ritual pred spavanje. Ne morate da budete edukovani maser, ali lagana masaža (koja je, zapravo, maženje) bebinih ruku, stomaka i nogu – prijaće i vama i vašoj bebi.

 Muzika

Primećeno je da mame koje su tokom trudnoće slušale određenu muziku ili čitale svojim bebama određene pesmice, upravo tim istim melodijama ili stihovima utiču na bebu i kada se ona rodi.

Poželjno je da to bude umirujuća muzika, na koju će beba reagovati upravo zato što su to zvuci na koje je navikla još dok je bila u stomaku.

Pojedina istraživanja potvrđuju umirujući uticaj Mocartovih uspavanki na bebe do godinu dana starosti.

 Pitanja i odgovori

Vaši dodiri, zajedničko maženje i pažnja, baš kao i govor – obraćanje bebi, moraju da budu sastavni deo njenog dana.

Najćešća pitanja roditelja o komunikaciji sa bebom u prvim nedeljama posle rođenja, jesu:

Da li me beba razume?

Beba ne razume reči koje joj govorite, ali na osnovu intonacije vašeg glasa – koji povezuje sa situacijom, vaše mimike, pogleda, osmeha… ona uči prve korake komunikacije.

Takođe, ona odlično prepoznaje emotivne nijanse vašeg glasa: radost, tugu, prekor…

U kom položaju da se obraćam bebi?

Podignite bebu i okrenite je licem prema sebi.

Tako joj omogućavate da vas vidi i prati izraze vašeg lica.

Šta da govorim bebi?

Za obraćanje bebi koristite svaku situaciju: hranjenje, presvlačenje, odlazak na spavanje, igru… Pokazujte joj predmete, igračke, ilustracije u slikovnicama – i sve to nazivajte njihovim imenima.

Ako ste zauzeti nekim poslom, opisujte ono što trenutno radite. Vašim upornim ponavljanjem imenica, dete najbrže uči njihove nazive. Podrazumeva se da je za bebu najdragocenije da čuje izraze ljubavi i nežnosti.

izvor:stil

Foto FreePik
Komentara
Loading...