Zdravo dete! Kaže se za nekoga da je zdrav kada dobro jede…

0

Zdravo dete: Kaže se za nekoga da je zdrav kada dobro jede, mnogo se kreće i ima odgovarajuću telesnu težinu. 

Kada ste zdravi, vaše telo dobro radi, osećate se dobro i možete raditi sve što želite.

Neke korake za vaše zdravlje samo roditelji mogu sprovesti – kao što je, recimo, spremanje zdrave hrane za obroke ili odluka da porodica ide nedeljom na izlet. Ali deca, takođe, mogu uticati na svoje zdravlje. Postoji pet pravila za zdrav život koja bi deca mogla primeniti i trik je u tome da se ona sprovode u svakodnevnom životu ali treba biti i svestan da ponekad (kad su slavlja ili rođendani) ona mogu da se prekrše tako što ćemo uzeti kolač više ili nešto slično.

Jedite raznovrsnu hranu, posebno voće i povrće.

Doručak: parče krastavca ili neke druge salate
Užina: jabuka
Ručak: kuvano povrće
Užina : banana
Večera: salata

- Oglasi -

Neka vam voda i mleko budu omiljena pića.

Kada ste stvarno žedni, voda je piće koje može utoliti žeđ. A postoji i razlog zašto piti mleko. Deci je kalcijum neophodan da bi razvila jake kosti a mleko je glavni izvor ovog minerala.

Koliko mleka je deci potrebno? Otprilike 3 šolje na dan ili nekog drugog mlečnog proizvoda. U ishrani se može kombinovati mleko sa nekim drugim mlečnim proizvodom.

Evo jedne kombinacije:
• 2 šolje obranog mleka (oko pola litra)
• 1 listić kačkavalja
• ½ šolje jogurta (manje pakovanje)

Vas, verovatno, interesuje i šta drugo možete piti osim mleka i vode i sasvim je zdravo piti 100% voćne sokove. Trudite se da ograničite zaslađene i gazirane napitke jer sadrže šećer i organizmu samo dodaju višak kalorija a ne i važne sastojke.
Slušajte svoje telo. Kako se osećate kada ste siti? Kada jedete, pratite svoje telo i zapazite kada vam je stomak pun. Ponekad ljudi jedu suviše jer ne primete kada im je dosta hrane. Pojesti suviše hrane čini da se loše osećate i tokom vremena dovešće do toga da imate suviše kilograma.

Razgovor sa roditeljima može biti od velikog značaja ako želite da budete zdravo dete. Roditelji snabdevaju kući hranom i organizuju porodične aktivnosti. Upoznajte roditelje sa ovih pet koraka i možda ćete ih naučiti nečemu što još ne znaju. Ako već želite da budete zdravo dete, zašto ne biste imali i zdrave roditelje?

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...