Zeleni čaj – zašto je koristan? (VIDEO)

0

Zeleni čaj vuče poreklo iz Kine i Japana od pre nekoliko hiljada godina, a otkrio ga je kineski car Shen Nung. Poput, belog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis.

Razlikuje ih način pripreme i obrade lišća – zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tiganju čime se sprečavaju oksidativne promene u lišću.

Upravo određeni enzimi polifenol – oksidaze, peptidaze, alkohol – dehidrogenaze odgovorni su za promene proteina, masnih kiselina, aminokiselina i polifenola koji određuju različite vrste čaja, njegovih lekovitih svojstava i ukusa, za koji je između ostalog zaslužno i poreklo rasta i uzgoja.

Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se presuje i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, takođe, određuju.

Šoljica čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja;utiče na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crevu, jetri i plućima, sprečava delovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene ćelije u organizmu.

Prevenciju u pojavi kancerogenih ćelija pomaže zaustavljanje nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo.

Naučnici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji zavise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke.

Deluje na aterosklerozu, visok holesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet celokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja naučnici navode jedino preveliku količinu kofeina koja ima prejako delovanje na nervni sistem stoga može podstaći anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dve šoljice čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak.

Nedavna istraživanja govore u prilog zelenom čaju zbog aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje nerve, snižava krvni pritisak, ublažava simptome pms-a, a takođe utiče na delovanje prevelikih količina kofeina te tako smanjuje njegov negativni učinak, a za razliku od kafe pozitivni stimulativni učinak kofeina traje duže.

Takođe, neki naučnici smatraju da veće količine tanina i katehina imaju kontra efekt i mogu uticati na pojavljivanje karcinoma jednjaka.

Teanin utiče na povećanje vrednosti dopamina u mozgu, čiji se porast doživljava osećajem prijatnosti.

Deluje na crevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utiče na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes, kod detoksifikacije organizma, deluje u obliku obloga na očima kod umornih i natečenih oči, te kod preteranog izlaganja suncu, pomaže kod glavobolja te u prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osetljivi i na manje količine istog.

Razređivanje čaja mlekom smanjuje dejstvo tanina, a osobe koje uzimaju koagulante, koje pate od nesanice, visokog pritiska, astme i srčanih problema pre konzumacije većih količina (više od dve šoljice dnevno) morale bi se konsultovati sa lekarom.

Zeleni čaj ima najviše učinka pripremljen  tako da jednu čajnu kašičicu prelijete sa dva decilitra ključane vode, ohlađene na 70 stepeni celzijusa.

Ostavite da odstoji između dve i pet minuta, i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko lekovito dejstvo.

izvor:kucnilekar.com

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online