Žene koje žele da budu majke moraju odmah da prestanu sa ovom ružnom navikom

0

Električne cigarete su predstavljene kao alternativa običnim cigaretama, ali sve je više dokaza da nisu nimalo bezazlene za zdravlje.

Kada su se pojavile na tržištu, većina pušača se brzo prebacila na ovu „zdraviju varijantu“ kako bi odbacili lošu naviku. Međutim, studije pokazuju da nisu uopšte zdrave. Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Severnoj Karolini pokazali su da pušenje e-cigareta može da ošteti pluća i kardiovaskularni sistem, piše index.hr. Takođe, pokazalo se da udisanje pare e-cigareta može da utiče na reproduktivne organe žene i rast beba.

- Oglasi -

Ispitivanje je sprovedeno na miševima koji su bili izloženi pari e-cigarete i rezultati su bili poražavajući. Ženke miševa koje su bile izložene pari teže su zatrudnele, a njihov pomladak imao je loš imunitet i slabije se razvijao od normalnih miševa.

„Korišćenje e-cigareta pre začeća odložilo je implementaciju oplođenog embrona u maternicu i smanjilo plodnost, a korišćenje e-cigareta tokom trudnoće negativno deluje na dugoročno zdravlje i metabolizam ženskog potomstva“, rekla je voditelj istraživanja doktorka Kejtlin Karon.

Neki naučnici koji nisu učestvovali u ovom istraživanju su napomenuli da ljudi nisu miševi, ali ipak, oni se u istraživanjima koriste baš zbog biološke sličnosti s ljudima. Američka država Mičigen prva je zabranila električne cigarete zbog istrage o štetnosti i 200 slučajeva plućnih bolesti korisnika.

Foto pixabay
Autor/Izvor index.hr

- Advertisement -

Komentara
Loading...