Ženski mozak se menja nakon rodjenja bebice :) evo i kako

0

Mlade mame su toliko očarane svojim bebama, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

newborn-family

Zahvaljujući promenama u različitim, međusobno povezanim područjima mozga, kao i poplavi hormona tokom trudnoće i nakon porođaja, mlade su mame toliko očarane svojim bebama, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

Mnogi roditelji prvi susret sa svojim detetom opisuju kao ljubav na prvi pogled. I naučnici danas potvrđuju da je promena koja se događa u mozgu kada dobijemo dete vrlo slična onoj kada se zaljubimo. To je obično izraženije kod mladih majki, kojima se mozak počinje menjati već tokom trudnoće.

Ljubav i briga počinju promenama u mozgu

Dokazano je da se promene događaju u različitim delovima mozga, siva masa se zgušnjava, a moždana aktivnost povećava se u područjima zaduženima za saosećanje, teskobu i socijalne interakcije. Upravo zahvaljujući ovim promenama, kao i poplavi hormona tokom trudnoće i nakon porođaja, mlada je majka toliko očarana svojom bebom, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

Istraživač mozga Pilyoung Kim za portal The Atlantic kaže kako se tokom prvih meseci nakon porođaja kod mnogih majki javljaju simptomi opsesivno-kompulsivnog poremećaja, poput preteranog pranja ruku ili stalnog proveravanja diše li beba.

„Majke u tom razdoblju puno razmišljaju o stvarima na koje zapravo ne mogu uticati. Stalno razmišljaju o bebi. Je li beba zdrava? Bolesna? Sita? U mozgu žena, kao i kod životinja tokom babinja, događaju se promene koje potiču snažnu želju da se pobrinu za svoje dete“, kaže Kim.

Čudesna amigdala

- Oglasi -

Za majčinske osećaje i ponašanje odgovorno je nekoliko međusobno povezanih regija u mozgu. Posebno mesto među njima ima amigdala, skup neurona u obliku badema, povezan s emocionalnim reakcijama poput straha, teskobe i agresije. U normalnom mozgu, aktivnost u amigdali povećava u nedeljama i mesecima nakon rođenja deteta.

Istraživači smatraju da je taj rast amigdale, podržan koktelom hormona, povezan s ponašanjem mladih majki i čini ih izuzetno osetljivim na potrebe njihove bebe. Istraživanja su pokazala da je aktivnost u amigdali povezana sa snažnim osećajima majke prema vlastitoj bebi, upoređenju s ostalim bebama.

Poplava hormona ljubavi

Sve je to povezano i s hormonima koji preplavljuju amigdalu, koja sada ima i više hormonskih receptora za hormone poput oksitocina, koji se počinje pojačano lučiti tokom trudnoće i posebno porođaja, a onda i tokom dojenja.

„Promjene su vidljive i kod hormona i na mozgu. Nivo oksitocina, koji je odgovoran za stvaranje veze između majke i novorođenčeta kod svih sisavaca, dramatično se povećavaju tkom trudnoće i babinja, a što je majka više angažovana u brizi za bebu, porast oksitocina je veći“, kaže neurolog Ruth Feldman.

Promene u mozgu majke najveće su s prvim detetom, no nije poznato vraća li se mozak ikad u stanje u kakvom je bio pre porođaja. No važno je napomenuti da ove promene nisu rezervisane samo za novopečene majke. One se mogu primietiti i kod očeva, posebno onih koji su duboko uključeni u brigu o bebi.

izvor.klokanica.hr/Ana Dokler

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE :*

- Advertisement -

Komentara
Loading...