Žensko telo nakon porođaja – mitovi i istine

0

Sve priče koje čujemo tokom trudnoće o tome koliko će se vaše telo u tih devet meseci i nakon toga promeniti, često nas teraju na plač.

Naravno, svako iskustvo je drugačije, dobro ili loše, a to važi i za vaše telo nakon što na svet donesete bebu. Ali svakako da ćete se vremenom zaljubiti u svoje dete i srce svake nove mame porašće tri puta.
Ovo su najpoznatiji mitovi o telu i psihi žene nakon porođaja:

Odmah ćete stvoriti vezu sa bebom
Nije uvek tako. Nekim majkama je potrebno duže vreme da im proradi majčinski instinkt.

‘Supermame’ postoje
Iako Angelina Jolie deluje kao supermama, ona ima milione dolara i Brad Pitta pored sebe, tako da se ni po koju cenu nemojte porediti sa njom. Niti sa bilo kojom mamom koja deluje kao da sve postiže, jer iza njene smirene spoljašnjosti krije se napetost i briga da neće stići da uradi sve. Birajte samo ono što je najvažnije. Ostalo će se već rešiti.

Vagina će vam biti poput pećine
Istina je da će se vaša vagina “razvući”, ali nije istina da će takva ostati zauvek i da vaš seksualni život više neće biti isti. Ona je za to i stvorena, tako da nemojte brinuti ako prvih meseci ne bude sve isto kao pre.

Više nikada se nećete naspavati
Ovo je, donekle bar, istina. Nije baš da ćete spavati kao pre, ali veća je verovatnoća da će roditelji novorođenčeta konstantno pričati o umoru i neispavanosti jer su iscrpljeni. Oni čije bebe mirno spavaju tokom noći ne govore mnogo o tome. Količina sna uglavnom zavisi i od pomoći koju imate oko bebe. Ako vam roditelji pomažu oko deteta, sigurno ćete više spavati.

Dojenje će “unakaziti” vaše divne grudi
Često čujemo majke koje se žale da su im od dojenja grudi uništene. Ali samo iskustvo dojenja bebe je neverovatno, i uistinu nekad majkama tera suze na oči (bilo od bola, bilo od sreće) i količina ljubavi koju u tom trenuku osetite vredna je malih promena na grudima. Jer to je i njihova svrha. One nikako neće biti “unakažene zauvek” ako im posvetite malo više pažnje i pravilno ih negujete tokom perioda dojenja.

Stalne promene raspoloženja
Niko ne zna kako ćete se tačno osećati nakon porođaja. Možda ste o bebi sanjali i zamišljali trenutak ćete je uzeti u naručje, a da ipak budete pod stresom kada se to dogodi. Možete biti potpuno šokirani saznanjem da ste u drugom stanju, a da nakon rođenja deteta budete najsrećnija osoba na svetu.

Morate se odmah vratiti u formu
Period nakon rođenja deteta je jedan od najstresnijih, najdivnijih i najčudnijih trenutaka u životu jedne žene. Nakon porođaja je važno da, bar neko vreme, ne razmišljate o svom telu. Pustite ga da bude takvo kakvo je. Tome će vas naučiti vaša beba. Posvetite se sebi na duhovnom planu, a brigu o fizičkom izgledu ostavite za kasnije. Volite svoju bebu i volećete svoje telo!

Partneru nećete biti poželjna kao pre
Seks vam verovatno neće biti ni na kraj pameti neko vreme. To ne znači da ste svom partneru manje seksi samo zato što ste rodile. I muškarci nakon dolaska bebe mogu biti jako iscrpljeni, preplavljeni emocijama, te će svoje seksualni potrebe, svesno ili ne, “ostavljati po strani”.

Dosađivaćete se i biti stalno kod kuće
Uvek možete izaći sa bebom napolje ili čak i putovati! Ako ne želite baš u avion ili automobil sa bebom, prošetajte do parka, plaže ili nekog tržnog centra, i lako ćete se kretati ako vam je beba u nosiljci ili marami.

Odnos sa suprugom će biti uništen
Prve dve godine nakon rođenja deteta su veoma teške za parove koji su do tada bili sami. Ipak, ako oboje uđete u spremni u roditeljsvo, znajući da će vam život biti drugačiji i ako komunicirate i nađete način da očuvate svoj odnos, vaša veza će postati jača nego ikad.

Izvor: Theberry.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...