Zlatni saveti za sve nove mame: Izdvajamo 10 osnovnih saveta kako biste se bez muke brinuli o svojoj tek rođenoj bebici.

0

OVIH 10 STVARI JE VAŽNO DA ZNATE U PRVIM BEBINIM DANIMA

1. Pripremite listu

Napravite spisak svega što će vam biti potrebno za bebu. Važno je se da je sve tu pre vašeg dolaska iz bolnice da ne razmišljate posle o tome ( biće haos 😉 )

2.Budite brižni

Telo novorođenčeta je vrlo krhko , maleno i nežno i zahteva brigu. Kada ga držite u rukama, trudite se da uvek jednom rukom pridržavate glavicu. Moraćete i da menjate strane na kojim držite bebu.

3.Pripremite se za dojenje

U prvih nekoliko meseci potrudite se da dojite dete. Majčino mleko ima neverovatne prednosti za detetovo zdrvlje i imunitet. Tražite savete kako biste olakšale dojenje. Ovo je možda najteža avantura ali i najlepša )

 4.Stvorite vezu sa bebom

Od samog početka se potrudite da vaša nežnost i veza budu jake. Stvorite emotivnu vezu sa bebom. Postoje tri stvari koje idu u korist tome – kontakt koža na kožu, kontakt pogledom i odgovaranje na bebine potrebe.

5.Umirite bebu kada plače

Plakanje je jedini način komunikacije za bebu, zato budite uz nju kada je gladna ili joj nije prijatno. Beba može plakati zbog:

  • gladi
  • pune pelene
  • nedostatka pažnje
  • želje da nešto sisa
  • umora i potrebe za snom
  • hladno joj je ili toplo
  • ako je ne stavite lepo na dojku
  • jednostavno bebe plaču tako komuniciraju sa vama 😉

 

6.Birajte udobnu odeću

Kada birate odeću za bebu, trudite se da bude meka, laka za oblačeje i rastegljiva. Imajte uvek i neke krpice malo veće, jer nećete ni primetiti da je beba začas porasla.

7.Osnove čišćenja bebe

Beba će piškiti i kakiti barem 8-10 puta dnevno, zavisno od toga koliko jede. Nemojte dozvoliti da predugo bude u istim pelenama.

8.Redovno secite nokte

Isecite svoje nokte kako ne biste povredili bebinu kožu. Isto tako, skraćujte i bebine, jer postoji mogućnost da sama sebe ogrebe, naročito dok spava. Obavezno u prvim danima rukavice joj stavite da se ne bi povredila .

 9.Potražite pomoć

Na početku vam neće biti lako da se brinete o bebi. Mnoge stvari će vam biti nepoznate. Nemojte se stideti da pitate za pomoć. Tu je i tata i njega uključite 😉

10.Obratite pažnju da li je beba previše stimulisana

Bebe mogu plakati i zbog ovoga. Igra jeste važna za bebin razvoj, ali previše akrtivnosti dovodi do prestimulisanosti. To će joj otežati da se smiri, pa će zato možda i plakati.

Iako je prva beba, dozvolite sebi da se opustite i uživate u njenom prisustvu. Srećno drage mame ! Možete vi to !

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online