Znaci da vaše dete nije još spremno za korišćenje noše

0

Obično kada dete napuni dve godine, roditelji donose odluku o tome da ga uče da koristi nošu.

Iako i mlađi mališani mogu pokušati da se odviknu od pelena, ovo je obično period kada je dete dovoljno razumno da može reći roditeljima kada mu je potrebna noša. Nema sumnje, da većina majki jedva čeka da se pozdravi sa prljavim pelenama i da svoju decu nauči kako se koristi noša. Međutim, ponekad ne ide sve onako kako smo zamišljali.

Uzrast u kom je dete spremno za korišćenje noše može varirati. Možda je vaše starije dete brzo i lako sa nepune dve godine završilo sa pelenama, ali to ne znači da će i mlađe nužno da ide njegovim stopama. Postoje znaci koji vam otkrivaju da dete još uvek nije spremno za nošu.

DEŠAVAJU MU SE PRAVE NEZGODE

Jedan od glavnih znakova da je dete spremno da uči da koristi nošu je njegova uznemirenost koja se javlja kad mu je prljava pelena ili makar svesnost da je prljava. To ima smisla, obzirom da nije baš prijatno nositi sa sobom punu pelenu. Međutim, ako se čini da vaše dete to uopšte ne primećuje ono u tom slučaju nije još spremno za nošu, jer se svesnost o toj važnoj temi kod njega još nije razvila. Ako ste i pokušali da mu skinete pelene, ali je ono imalo prave nezgode što znači da nije znalo šta se dešava ispod pojasa, niti je imalo kontrolu nad tim, to je znak da je potrebno da sačekate još malo.

ONO JE KONSTANTNO MOKRO

Ako vam se čini da vaše dete konstantno puni pelenu mokraćom, možda biste želeli da odložite obuku o noši za period kada mu bešika postane dovoljno jaka da može u sebi da zadrži malo urina. Potrebno je da dete bude u mogućnosti da ostane suvo makar 2h, pre nego što se krene sa učenjem korišćenja noše. Ono što možda niste znali je da se bešika udvostručuje u dobi od 2 i 4 godine tako da stvarna zapremina urina koju bešika može da zadrži ima važnu ulogu u ovoj priči.

DETE JE POTPUNO NEZAINTERESOVANO ZA NOŠU

Ako vaše dete ne pokazuje ni najmanje interesovanje u pogledu korišćenja noše, uzaludno ćete pokušavati da ga naterate da sedne na nju i obavi posao. Bilo bi mudro da sačekate dok vam ne postavi makar pitanje „čemu ovo služi?“. Ako ga ne zanima noša, može i daska za wc namenjena deci da posluži svrsi, jer će tada dete biti u rangu s roditeljima, što će mu se sigurno više svideti. Stavite kraj deteta na noši i njegove omiljene igračke u istu poziciju, što će ga sigurno zainteresovati.

NJEGOVE KOMUNIKACIJSKE VEŠTINE JOŠ UVEK NISU DOVOLJNO DOBRE

Komunikacijske veštine su važne kada odlučujete da započnete sa odvikavanjem od pelena. Kao prvo dete bi trebalo da razume proste reči koje se koriste za opisivanje vršenja nužde. Da li vaše dete razume kada ga pitate da li mu se piški? Da li vam je ikad reklo da mu se piški? Ako dete još uvek dovoljno ne razume šta mu govorite, niti ima dovoljno obiman rečnik da se vama obrati, to je znak da bi trebalo da sačekate sa obukom za nošu.

BONUS TEKST 

Vrlo jasni znakovi da možete početi sa treningom za nošu ili wc šolju i da je dete na to spremno su:

  • Zastajanje deteta na nekoliko sekundi da piški iako ima pelenu
  • Stezanje svoje pelene dok piški iako se igra
  • Primećujete da razume šta je noša i čemu ona služi
  • Kada dete stavite na nošu, ono piški ili kaki, znak je da zna čemu ona služi. Razume vezu izmedju nagona i noše.
  • Pelena ostaje suva najmanje 2 sata
  • Kada je ispred noše pokušava da skine pelenu da bi na nošu selo
  • Pokazuje interesovanje za nošenje jednokratne pelene ili gaćica
  • Obaveštava vas kada je pelena zaprljana i kaže da je neprijatna.
  •  Traži da skinete i bacite zaprljanu pelenu.
  • Kada vidite da je dete sposobno da prati osnovna uputstva.
Foto freepik.
Autor/Izvor zenskimagazin
Komentara
Loading...